Крагла маса на тема: Превенция на насилието, агресията и тормоза в училище

 

 

„Не е срамно да потърсиш помощ”, „Мога да помогна”, „Готов съм за промяна”, „Трябва да започнем от нас”- това са само част от посланията, които сами изведоха учениците от шуменските училища по време на тренинг обучението за справяне с агресията в училище, организирано  от Методическото обединение на педагогическите съветници и психолозите към училищата в Шумен и Шуменска област и със съдействието на Община Шумен и Регионалния инспекторат на образованието, гр. Шумен.

Събитието се състоя на 10.11.2010г. в зала „Сава Доброплодни” в читалище „Добри Войников” и една от основните му цели бе да се привлекат учениците като медиатори в справянето с проблема с агресията в училище. По време на двете сесии, организирани сутринта и следобед, учениците бяха разделени на малки групи, в които участваха в ролеви игри, решаваха казуси, изработваха колажи и презентации на теми, свързани с насилието в училище. Чрез тези нетрадиционни методи на обучение те сами достигнаха до извода, че с тяхната активна позиция, воля за справяне с проблемите и посредничество конфликтите могат да се разрешават по мирен начин.

Нуждата да се създадат клубове към всяко училище, които да работят не само с учениците, но и с родителите, защото те също биха могли да помогнат за предотвратяването на кнфликтите или в краен случай в  разрешаването им, е една от темите, обсъдени по време на кръглата маса. Присъствието на повече специалисти- психолози и педагогически съветници е също важен фактор за справянето с проблема с агресията в училище.

„Нека това да не е поредното чудо за три дена” бе призивът на един от участниците във форума. Това е въпрос на желание, воля за промяна и активна гражданска позиция на всички нас- учители, ученици и родители.