Хелоуин - „Почерпи, за да не ти напакостя!”

 

         Палитра от цветове, усмивки и добро настроение. Ето така може да се опише атмосферата на училищното тържество по повод Хелоуин партито, провело се на 31.10. 2010г. в СОУ ”Йоан Езарх Български”.

        Инициатори на събитието бяха учениците от 9 ”а” клас - паралелката със засилено изучаване на английски език с класен ръководител г-жа Лина Милчева. Заедно с ученици от 8 ”а” клас те украсиха физкултурния салон и го превърнаха в едно магическо пространство на светлината, изненадата и спонтанността на чувствата.

       Към празнуващите се присъединиха ученици от всички възрастови групи на хуманитарното училище, както и много ученици от други училища, присъстваха учители и родители, а за доброто настроение и музикално оформление на празника се погрижи водещият Коко Паносян.

       Похвална бе ангажираността на учениците от 8 а клас с класен ръководител г- жа Ива Симеонова, които получиха награди за изработените от тях  традиционни тиквени фенери. Сред отличените майстори на това древно изкуство бяха Габриела Здравкова, Десислава Радославова, Мариела Добрева, Катерина Славова, Сияна Якимова, Стела Стоянова, Гергана Костадинова. Малкият Тони от 1 клас също впечатли всички със своята изкусна изработка на фенер.

       Градусът на настроението достигна връхната си точка по време на мини конкурса за оригинален костюм. За пет- членното жури с председател г-жа Валентина Тодорова, директор на училището, г-жа Цветанка Стоянова, зам. директор, г- жа Мариана Димитрова-зам. директор, г-жа Кинка Харизанова-преподавател по музика и г-н Иван Славов - родител бе наистина трудно да присъди наградите, тъй като всички участници се бяха погрижили да изглеждат наистина оригинално. И все пак сред най- отличилите се бяха:

        Мис Хелоуин- Десислава Деянова от 9 а клас, Мистър Хелоуин- Янислав Янакиев от 9 а клас, наградата за най - страшен костюм спечели Жулиян Петров от 5 клас, с най- забавен костюм бе Тони от 1 клас, с най- елегантен костюм бе Моника Дамянова от 9 а клас, а призът за най- оригинален костюм спечели Ергюн от 10 б клас.

 Любопитна информация:

Смята се, че в Америка Хелоуин е бил въведен от имигрантите от Ирландия, където древните келти празнували на 31 октомври края на старата година и свързвали това със смъртта. Те вярвали, че на този ден душите на мъртвите можели да се върнат на Земята. За да плашат злите духове, келтите се обличали в отвратителни костюми, издълбавали страшни лица върху картофи и ряпа и палели в тях свещи за успокоение на духовете. По-късно ирландските заселници в Щатите пренесли този обичай, като заменили ряпата с тиква и така я превърнали в основен символ на празника.

 В България  Православната църква отбелязва празника на Всички светии в началото на лятото, в първата неделя след Петдесетница. В началото на ноември е Архангеловата Задушница – в съботата преди Архангелов ден, който е винаги на 8 ноември.

У нас има празник, аналог на Хелоуин – Кукерите – българските карнавални фигури – мъже, предрешени като зверове или типични персонажи, винаги с маски на главите, често с чанове на пояса и с кожуси с козината навън. По стар обичай в периода между Месни и Сирни Заговезни те танцуват по улиците, за да изплашат лошите сили и да пропъдят студа, а за плодородие и здраве извършват обредни действия като оран, сеитба и други.