НОВИНИ

 

Направи добро и предай нататък…

 

На 15.10.2011 г. СОУ”Йоан Екзарх Български” се отзова на призива на БЧК, Фондация „Помощ за благотворителността в България” и базирания във Вашингтон Trust for Civil Society in Central & Eastern European и се включи в Дните на доброволчеството 2011. Инициативата е свързана с обявената от Европейския съюз 2011 г. за Година на доброволчеството.

Учители и ученици посетиха Дом за деца, лишени от родителска грижа, „Детелина” в Шумен и Дом за деца с умствена изостаналост „Калинка” в с. Васил Друмево. Учениците от IXа и Xа клас почистиха двора на Дом „Детелина” и зарадваха малчуганите с голяма порция плодове.  По същото време IXб клас се премениха с бояджийски костюми и с четка в ръка освежиха част от материалната база на дома в с. Васил Друмево.  Безкористната им дейност предизвика сериозно оживление и доведе до лавина от неподправена детска радост.

Възпитаниците на Хуманитарното училище се включиха в благородното начинание с ясната идея, че доброволчеството е начин за участие на гражданите при осъществяване на общественозначими цели.

Ето и впечатленията на някои от участниците:

Катерина Славова IX а клас: „Включихме се в тази благотворителна акция, защото осъзнаваме, че  децата имат нужда да са сред млади хора. А това, да дариш усмивка на едно дете, не е само негова радост, а и удовлетворение на твоята душа.”

Вирджиния Веселинова, Десислава Димитрова IX а клас: „Участвахме в инициативата, за да направим нещо добро за децата, които са лишени от внимание и родителска обич. И бихме се включили отново.”